Arduino robotbil

Som skrivits tidigare i bloggen så har skolan i slutet av varje termin fördjupningsarbeten för de äldre eleverna där de får själva välja ett arbete att jobba med och även vilka läromål de jobbar mot genom arbetet.

En häftig teknisk pryl som Edvin i klass 7 byggde under sitt arbete var en robotbil. För det använde han en Arduino och lite andra komponenter som likströmsmotorer, en servomotor, transistorer, breadboards, med mera. I stort fungerar det så att man bygger ihop en ram till bilen och sätter sedan på motorer med hjul kopplade till motorerna. I detta fall fanns även en servomotor som kunde vrida på hjulen vid svängar. Sedan kopplar man in motorerna till en arduino, bra är då att göra det via en transistor eller en H-brygga. Man behöver ett batteri som kan ge ström till Arduinon och motorerna. Sedan programmerar du arduinon att starta och stoppa motorerna så att den kör som du vill. Kanske var en lite väl snabb förklaring? Det finns massor med guider på Youtube och Instructables på hur du gör mer i detalj. Här är ett exempel.

Tanken var att lägga till någon slags fjärrstyrning med Bluetooth eller IR, men det hann vi inte få att fungera. Men vi fick en självkörande bil som kan köra och svänga, byggd från grunden.

Lärdomar:

  1. Man får vara försiktig när man löder så att man inte råkar smälta något som inte ska smältas. Försök att hålla lödpennan i kontakt med det du ska löda en kort tid.
  2. Limpistol är bra för vissa saker, men det blir inte jättestabilt alltid när man använder det för att fästa två delar i varandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *