Byggprojekt: Hörlurar från gamla hemtelefoner

Hej!

Under hösten fick jag mina morföräldrars gamla hemtelefoner så att de kunde användas i olika elektronikprojekt i skolan. För att bestämma vad som vi kunde göra med dem funderade jag tillsammans med några elever, vad finns i en telefon egentligen? Ah, högtalare finns ju i telefoner! Det är de som gör att vi hör något när vi håller telefonen mot örat. Detta växte snabbt till en idé att göra ett par hörlurar med hjälp av telefonernas högtalare, 3D-printade hållare samt lite sladdar med mera.

Det tog lång tid och många försök för att få dem precis som vi ville ha dem. Högtalarna behövde passa i hållarna, sladdarna behövde ta vägen någonstans och hur skulle de sitta på huvudet? Vi använde Tinkercad för att designa och 3D-printa hållarna och fick brottas med problem som att plasttråden trasslade sig, modellen släppte från byggytan och hålen passade inte. När saker och ting går fel eller inte som man trodde är det viktigt att tänka efter vad som gick fel och vad man kan göra för att det ska bli bättre nästa gång. Alla problem vi fick löste vi genom att lugnt lära oss av våra misstag.

Slutresultatet blev någonting som fungerade, men eftersom ljudkvaliteten i den här typen av telefonhögtalare inte är jättebra så används dom inte så mycket. Men det var roligt och lärorikt att bygga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *