Programmeringsappar i förskoleklass

I förra veckan var Andreas på besök i förskoleklassen för att öva på programmering med några elever. De flesta av barnen hade aldrig programmerat tidigare. Om man vill testa på programmering för första gången kan ett programmeringsspel vara bra! Vi testade två stycken olika appar till iPad: LEGO Fix the Factory och Kodable.

Programmering handlar om att ge instruktioner till datorer, robotar eller andra saker som kan programmeras och i de här spelen ger man instruktioner till en robot och en hårig boll. Instruktionerna är olika block som föreställer vad instruktionerna gör, t.ex. blocket som är en instruktion för roboten att gå framåt föreställer en rak pil. För att klara spelen ska blocken kombineras ihop så att roboten eller bollen utför uppdragen i banorna.

bild från lego fix the factory

De grå blocken läggs ut på den svarta ytan och när spelaren trycker på gröna knappen utför roboten instruktionerna en efter en.

En viktig sak att tänka på när man programmerar är att tänka ut små bitar i taget och ofta testa så att det är rätt. Om man försöker tänka ut tjugo stycken instruktioner i huvudet på en gång kan det lätt gå fel någonstans på vägen och då är det inte alltid lätt att se var det gick fel. Dock ska man heller inte vara rädd för att göra fel, när man jobbar med programmering gör man fel ofta, men lär sig av sina misstag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *