Ritplatta – rita snyggt på datorn

Vi fick under terminen in två stycken ritplattor till skolan av märket Wacom Intuos. En ritplatta gör att du kan rita i datorn med en penna, som när du ritar med penna på vanligt papper. Varför vill man då ha en ritplatta? Jo, det är betydligt lättare att rita snyggt med en ritplatta än att försöka rita med en datormus, eller med fingret på en pekskärm. Dock behöver du träna på att rita på ritplatta innan du kan rita lika lätt som på papper. Ritplattor används av många som jobbar med att rita och designa saker på datorn.

När du köper en ritplatta så kommer det med en platta och en speciell typ av penna. Pennan går inte att skriva med på papper, utan är gjord för att rita på plattan med. Plattan skickar sedan över vad du ritar med pennan till datorn som ritplattan är kopplad till. Plattan kan antingen vara kopplad till datorn med en sladd av typen USB eller trådlöst via Bluetooth. Använder du Bluetooth så kommer du med jämna mellanrum behöva ladda batterierna i plattan. Alla plattor har inte Bluetooth.

För att sätta igång att använda plattan kräver att du installerar en rad program som kallas drivrutiner. De programmen gör att datorn kan använda sig av plattan och förstå vad som händer när du ritar. Instruktioner för hur du gör det brukar komma tillsammans med plattan.

Vi har nu börjat träna på skolan i att rita på ritplatta. Det känns väldigt annorlunda mot att rita på papper och är lite svårt i början. Men vi har blivit bättre snabbt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *